اضافه وزن و چاقی:
آیا می دانید استرس چطور باعث چاقی مخصوصا چاقی شکمی می شود؟
⚡️استرس باعث افزایش ترشح هورمون کورتیزول و در نتیجه افزایش میل به خوراکی های چرب و شیرین می شود.
. ⚡️با افزایش ترشح کورتیزول، سطح سروتونین هم کاهش می یابد و میل به مصرف مواد قندی بیشتر می شود.
. ⚡️در هنگام استرس، ترشح نورو پپتید Y که یک محرک قوی اشتهاست از سلولهای عصبی بیشتر می شود.
الگوی خواب عامل مهمی در بروز و پیشرفت چاقی است. به طوری که کمبود خواب ارتباط معنیداری با افزایش وزن دارد.
����نوزادان با خواب کمتر از ۱۲ ساعت در روز نیز ممکن است در معرض افزایش وزن باشد.
����مطالعات نشان داده اند که خواب کم در کودکان می تواند بروز اضافه وزن آتی را در آنها پیشگویی کند.
����♀خواب، از طریق برخی هورمون های مغزی بر وزن تاثیر دارد. به طور مثال: در افرادی که خواب کافی ندارند، هورمون گرلین بیشتری تولید می شود و با توجه به نقش گرلین در درک گرسنگی، این افراد افراد احساس گرسنگی بیشتری دارند و بیشتر غذا می خورند
. ����♂از سوی دیگر افراد چاق و یا دارای اضافه وزن ممکن است به دلیل ابتلا به آپنه و توقف تنفس در خواب، از خواب کافی برخوردار نباشند در نتیجه با ایجاد سیکل معیوب چاق تر شوند
��������. بنابراین سعی کنید خود و کودکانتان از خواب کافی در روز برخوردار شوید.
دیابت بارداری
دیابت بارداری چیست؟ دیابت بارداری نوعی از دیابت است که اولین بار در یک خانم باردار پدیدار میشود و معمولاً بعد از خاتمه بارداری مرتفع مـی گـردد. در دوران بارداری قندخون بالا برای جنین و مـادر مـضر مـیباشـد. بـا شناخت و کنترل مناسب دیابت بارداری میتوان از بروز عـوارض آن جلوگیری کرد. این کتابچه به منظـور آشـنایی بـا دیابـت بـارداری و روش های کنترل و کاهش عوارض آن تهیه شده است.
چه کسانی و چه وقت باید از نظر دیابت بارداری بررسی شوند؟ بسته به عوامل خطرزا، پزشک شما درباره لزوم بررسی و زمان انجـام آزمایش های لازم تصمیمگیری میکند.
اگر خطر متوسط یا بالایی برای ابـتلا بـه دیابـت بـارداری داشـته باشید، قندخون شما در اولین ویزیت بارداری باید بررسی شود، اگـر نتیجه آزمایش طبیعی باشد، بین هفته 24 تا 28 حاملگی بایـد مجـدداً آزمایش شود.
اگر خطر پایینی جهت ابتلا به دیابت بارداری دارید، بین هفتـه 24 تا 28 حاملگی قندخون شما اندازه گیری میشود.
دیابت بارداری چه اثراتی برروی خانم های باردار خواهد داشت؟
اغلب خانم های مبتلا به دیابت بارداری بدون علامت هستند، دیابت بارداری ممکن است خطر افزایش فشارخون و ابتلا به مسمومیت حاملگی را در دوران بارداری افزایش دهد
خطر تولد نوزاد با وزن بالا و به تبع آن میزان نیـاز بـه زایمـان بـه روش سزارین را افزایش دهد. د
یابت بارداری معمولاً با تولد نوزاد بهبود مییابد، بـا ایـن وجـود در خانم هایی که مبتلا به دیابت بارداری می شـوند بعـدها خطـر بـروز دیابت نوع 2 نسبت به دیگران بالاتر خواهد بـود. همچنـین احتمـال ابتلا به دیابت بارداری در حاملگیهای بعدی نیز بیشتر می شود.
بسیاری از مادران مبتلا به دیابت بارداری از شیردهی به نـوزاد خـود ترس دارند. شیردهی به نوزادانی که مادرانـشان بـه دیابـت بـارداری مبتلا بوده اند، مشکلی چه برای مادر و چه برای نوزاد ایجاد نمی کند
دیابت بارداری چگونه درمان میشود؟ درمان دیابت بارداری بـه معنـای نگـهداشـتن قنـدخون در محـدوده طبیعی است. شما باید بیاموزیـد کـه چگونـه قنـدخون خـود را بـا استفاده از ابزارهای ذیل کنترل کنید:
برنامه غذایی مناسب
فعالیت بدنی مناسب
تزریق انسولین (در صورت نیاز)
زمان هایی که باید قندخون را اندازه بگیرید:
صبح که از خـواب بیـدار مـیشـوید (قند ناشتا )
2 ساعت بعد از صرف صبحانه
2ساعت بعد از صرف نهار
2ساعت بعد از صرف شام
صبح ها که از خواب بیدار می شوید و 2ساعت بعد از غذا، بهترین زمان اندازه گیری قندخون با دستگاه گلوکومتر هستند.
چگونه میتوان بعداززایمان و بهبوددیابت بـارداری ازابتلای بعدی به دیابت نوع2جلوگیری کرد؟
با انجام دستورالعمل زیر میتوانیـد از ابـتلا بـه دیابت نوع2 جلوگیری کنید و یا حداقل شروع بیماری را به تاخیر بیندازید
رسیدن به وزن ایده آل و حفظ آن: اگـر وزن شما بالاتر از حد ایده آل باشد، کاستن وزن بدن به میزان 7-5درصد، اثر قابل تـوجهی در پـبش گیری از ابتلا به دیابت خواهد داشت.
حداقل30 دقیقه در روز نوعی فعالیت فیزیکی از قبیل پیادهروی یـا شنا داشته باشید
برنامه غذایی سالم داشـته باشـید. مقـدار کـافی حبوبـات، میـوه و سبزیجات در رژیم روزانه خود مصرف کنید.
از مصرف چربیها و غذاهای دارای کالری زیاد خـودداری کنیـد. متخصص تغذیه می تواند در طراحی یک برنامه غـذایی مناسـب بـه شما کمک کند
خانم های مبتلا به دیابت بارداری باید هر سه سال یک بار، از نظر ابتلا به دیابت نـوع2 ،تحـت بررسـی کامـل قـرار گیرنـد. تـشخیص زودهنگام دیابت در پیش گیری از ابتلا به عوارض دیررس آن بسیار کمک کننده است.
بایدهای تغذیهای بعد از جراحی آب مروارید
برای اینکه بهترین نتیجه را از این عمل جراحی به دست آورید، بهتر است موارد زیر را در برنامه غذایی خود بگنجانید:
مواد غذایی شامل عناصر آنتیاکسیدان
ویتامین C، ویتامین E، بتا کاروتن و سلنیوم بخشی از مهمترین آنتی اکسیدانها هستند. با این وجود، این آنتیاکسیدانها نمیتوانند به طور طبیعی توسط بدن سنتز شوند. بنابراین، شما باید این مواد را در رژیم غذایی خود بگنجانید.
مهمترین منابع آنتیاکسیدان عبارتنداز:
ماهی سالمون
زنانی که 3 بار در هفته ماهی مصرف میکنند، 11 درصد کمتر از زنانی که ماهی یک بار ماهی مصرف میکنند، در معرض ابتلاء به آب مروارید قرار دارند. اما نقش این ماده غذایی فقط پیشگیری نیست. با مصرف منظم ماهی سالمون میتوان بعد از جراحی آب مروارید بهبودی کامل را به دست آورد.
کلم بروکلی
یکی از بهترین سبزیجات بعد از عمل آب مروارید کلم بروکلی است.
آووکادو
محققان آووکادو را به عنوان نیروگاه محافظت از چشم میشناسند. این میوه با انواع مواد مغذی مانند بتا کاروتن، لوتئین، ویتامینهای C، E و B6 غنی شدهاست. همه این مواد مغذی به پیشگیری از آب مروارید کمک میکنند.
تخممرغ
لوتئین و زآگزانتین هر دو به وفور در زرده تخم مرغ وجود دارند. این دو ماده نقش مهمی در محافظت از چشم دربرابر اشعههای مضر خورشید دارند. درضمن این دو ماده همچنین حاوی اسید چرب امگا 3 هستند که برای حفظ سلامت چشم ضروری است.
گردو
اسیدهای چرب امگا 3 موجود در گردو به اسید ایکوزاپنتانوئیک تبدیل شده و درحفظ بیناییعالی عمل میکند. به علاوه این ماده غذایی سرشار از ویتامین E و دیگر عناصر آنتیاکسیدان است.
هویج
این باور قدیمی که هویج چشم را تقویت میکند، از طریق تحقیقات گسترده نیز به اثبات رسیدهاست. لوتئین یکی از مواد مغذی هویج است که در بسیاری دیگر از سبزیجات و میوههای زرد و نارنجی نیز پیدا میشود. لوتئین در ترکیب با زآگزانتین، در جذب نور آبی مضر ماوراء بنفش موجود در پرتوهای خورشید نقش دارد.
زغالاخته
این ماده سرشار از مواد مغذیمحافظتکننده چشممانند آنتوسیانین است. آنتوسیانینها در مبارزه با التهاب عالی هستند و همچنین از تنگ شدن عروق چشم جلوگیری میکنند. تحقیقات زیادی ثابت کردهاست که این ماده در درمان اختلالات شبکیه مانند آب مروارید نقش دارد.
چای سبز
۵۰۰ میلیلیتر چای سبز در روز با غلظت متوسط به بهبود عمل آب مروارید وابسته به سن کمک میکند.
پرتقال و آبپرتقال
یکی از بهترین میوههای بعد از عمل آب مروارید پرتقال است. همانطور که میدانید پرتقال منبع ویتامین C است. از طرفی نقش حیاتی ویتامین C را در عملکرد طبیعی و سلامت سلولهای عصبی چشم نمیتوان نادیده گرفت. رژیم غذایی غنی از ویتامین C میتواند خطر پیشرفت آب مروارید را تا یک سوم کاهش دهد.
پروتئین بدون چربی
در بروز بیماری چشمی آب مرواید، تعدادی از پروتئینهای حیاتیشبکیه چشماز بین میروند. در این شرایط سلامت عمومی چشم دچار ضعف میشود. بنابراین برای جبران این صدمات لازم است از مواد غذایی حاوی پروتئین بدون چربی مانند گوشت سفید از قبیل گوشت مرغ، بوقلمون، شترمرغ، سفیده تخم مرغ، انواع مغزدانه ها به صورت خام و حبوبات به وفور استفاده کنید.
نبایدهای تغذیهای بعد از جراحی آب مروارید
این غذاها سطح گلوکز خون را افزایش میدهند و میتوانند منجر به آسیب رگهای خونی در چشم شوند. قرار گرفتن در چنین شرایطی روند بهبودی شما را پس از جراحی کند میکند.
کربوهیدراتها به خصوص آنهایی که فرآوری شدهاند از قیبل آبنبات، آرد سفید، نان سفید، شیرینی ها ،پاستا، ماکارونی سفید(فاقد سبوس)، سیب زمینی سرخ شده و ... درست مانند قند عمل میکنند. اینگونه مواد غذایی با بالا بردن سطح گلوکز خون، در فرآیند بهبود چشم اختلال ایجاد میکنند.
انواع هلههوله و فستفودها که ارزش غذایی پایینی داشته و سرشار از چربی اشباع و نمک هستند، سلامت چشم را تهدید کرده و نمیگذارند روند طبیعی درمان طی شود.